Geen doorzettingsvermogen? Mogelijk heb je last van de remmende voorsprong

Om veerkrachtig te leven heb je doorzettingsvermogen nodig. Iets wat veel mensen zijn kwijtgeraakt in een maatschappij waarin onze welvaart vanzelfsprekend is. We hebben niet geleerd om te knokken en komen in de problemen wanneer we te maken krijgen met tegenslag. In mijn boek Mentale Veerkracht voor Professionals beschrijf ik de zogenoemde wet van de remmende voorsprong en welk effect dit heeft op jouw doorzettingsvermogen en de veerkracht van organisaties.

Jan Romein (1937) beschreef dit fenomeen reeds in de vroege oorlogsjaren. En het lijkt nu nog actueel. Organisaties die op welke wijze dan ook, een voorsprong bezitten ten opzichte van de rest, voelen zich niet altijd genoodzaakt zich tot het uiterste in te zetten. Het succes wordt als iets vanzelfsprekends gezien en het doorzettingsvermogen wordt niet of nauwelijks getest.

“Organisaties die op welke wijze dan ook, een voorsprong bezitten ten opzichte van de rest, voelen zich niet altijd genoodzaakt zich tot het uiterste in te zetten.”

Onderontwikkeld doorzettingsvermogen

Het succes komt zogenaamd aanwaaien, men heeft een goede niche en de zaken op orde. Hoe snel kan het anders worden wanneer organisaties onverwacht met tegenslag geconfronteerd worden. De marktwerking wordt beïnvloed, men raakt uit positie en weet even niet meer hoe of wat. Waar men in ieder geval niet op terug kan vallen is het doorzettingsvermogen, dat immers onderontwikkeld is. Zij hebben nooit leren knokken. Dit ten opzichte van andere partijen die al tien jaar lang aan het strijden zijn en eindelijk de aansluiting vinden en niet alleen dat, zij gaan erop en erover. Puur op wilskracht en doorzettingsvermogen. Het zit reeds in het DNA van de organisatie. Altijd in beweging blijven.

“Zij hebben nooit leren knokken. Dit ten opzichte van andere partijen
die al tien jaar lang aan het strijden zijn.”

In beginfase een steilere groeicurve dan de rest

Het fenomeen van de remmende voorsprong zie je terug in de jeugdsport. Ogenschijnlijk jonge, talentvolle sporters worden al vroeg gescout op hun vaardigheden. Zij zijn in bepaalde opzichten verder dan hun leeftijdsgenootjes. In de beginfase van hun potentiele carrière hebben zij een steilere groeicurve ten opzichte van de rest. Echter, de kans is aanwezig dat zij bevangen worden door de wet van de remmende voorsprong en in de pubertijd of adolescentiefase worden ingehaald door leeftijdsgenoten. Deze zijn misschien minder talentvol maar hebben wel leren vechten en gaan voor een topsportbestaan op basis van motivatie, wilskracht en doorzettingsvermogen.

Marc Huizenga, oud topsporter en Olympisch kampioen judo, vind ik een mooi voorbeeld. In zijn vroege jeugd was hij niet de meest getalenteerde judoka. Door zijn postuur kwam hij echter vaak tegenover grote jongens te staan in wedstrijden waar hij leerde om te vechten en door te zetten. Uiteraard gezegend met een fantastische techniek, plukte hij pas op latere leeftijd de vruchten van de noeste arbeid en zijn ontwikkelde doorzettingsvermogen en bracht hij een steile lijn aan in zijn groeicurve. Hierdoor ging hij zijn directe concurrenten voorbij en volgden de successen elkaar snel op.

“Pas op latere leeftijd plukte hij de vruchten van de
noeste arbeid en zijn ontwikkelde doorzettingsvermogen.”

Dat we leven in een maatschappij waarin welvaart voor veel mensen vanzelfsprekend is, verklaart misschien ook waarom we extra kunnen genieten en geïnspireerd kunnen raken van mensen die iets bereikt hebben op basis van doorzettingsvermogen. We juichen mee met onze sporters, we kijken met verwondering naar succesvolle projecten, en genieten mee met innovatieve ondernemers. Zaken waarvan we weten dat ze niet zonder slag of stoot tot stand zijn gekomen.

Hoe zit dat bij jou?

Ga voor jezelf eens na hoe het bij jou zit: Heb jij leren knokken in je leven? Hoe ga je om met tegenslagen? Geef je snel op of blijf je doorzetten? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

En als het succes je altijd is komen ‘aanwaaien’, hoe kun je wet van de remmende voorsprong dan nog de baas worden? In mijn boek Mentale Veerkracht voor Professionals lees je hoe je dit verder kunt ontwikkelen.

Deel dit artikel:

Email
WhatsApp
LinkedIn
Facebook
Twitter

Geef een reactie