Mentale veerkracht in coronatijd, wat vraagt dit van je?
Om je heen slaan. Figuurlijk op Twitter en Facebook. Maar ook letterlijk op het strand of in het vliegtuig.
Uitingen van stress en onmacht. De lontjes worden korter of zijn al opgebrand omdat we “het” niet meer onder controle hebben. De periode van stress duurt te lang. In het begin werd er geklapt en waren we samen sterk. En gingen we overwinnen. Maar langzaam ontstaat het besef dat de sprint een marathon is geworden. En wordt er nu iets anders gevraagd.
Wij mensen kunnen ontzettend veel aan. De geschiedenis bewijst dat. En jij kent ook persoonlijke verhalen van mensen die veel dingen hebben overwonnen of hebben moeten doorstaan. Wij kunnen in veel gevallen vertrouwen op onze mentale veerkracht.
Ons lijf en ons stresssysteem is er op gebouwd. Met name om kortdurende stressmomenten te overleven. Daarom knipper je met je ogen als je schrikt, kun je in een reflex een vallend kind bij de arm pakken en loop je rood aan als je een belangrijke presentatie geeft. Ons lijf heeft dat allemaal prima geregeld. En gelukkig hoeven we daar zelf niet over na te denken. Je overleeft.
Langdurige stress
Het wordt anders als ons stresssysteem langdurig aan blijft staan. Bijvoorbeeld gedurende life events zoals een verhuizing, een echtscheiding of wanneer je te maken krijgt met ziekte en dood. Er bestaat dan de kans dat je langer blijft hangen in de bekende vecht-, vlucht- of bevriesmodus en dit kost bakken energie. Uiteindelijk kun je uitgeput raken en vervallen we in termen van overspannenheid, burn-out of depressie. Om dit te voorkomen of om hier weer uit komen is er nieuw perspectief nodig. Of een nieuw (levens) doel.
Je ziet dit bijvoorbeeld terug in de 5 fases van een rouwproces:
- Ontkenning
- Boosheid
- Onderhandelen/vechten
- Depressie/verdriet
- Acceptatie
Iedereen die te maken krijgt met een vorm van “rouw” doorloopt in eigen tempo en in eigen volgorde deze stappen.
Van “het is niet waar” (het is maar een griepje), tot je boosheid uiten (“Rutte of Maurice deugt niet”), naar het Malieveld trekken (onderhandelen), tot in een hoekje gaan zitten wachten tot het overwaait (depressie). En je hebt degenen die vrij snel overgaan tot acceptatie en het nieuwe normaal omarmen. Tafeltjes uit elkaar en gaan. Vooruit kijken.
Als je goed oplet zie je in je directe en indirecte omgeving mensen in de verschillende fases zitten.
Nogmaals, mensen doorlopen deze fases in eigen tempo en eigen volgorde. Verspringen regelmatig, slaan een fase over of blijven juist langdurig hangen in dezelfde fase.
Aan de redacties van praatprogramma’s op tv kun je gerust overlaten dat ze mensen die in uiterst verschillende fases zitten juist tegenover elkaar aan tafel zetten. Vuurwerk gegarandeerd.
Heb je al ontdekt in welke fase jij nu zit?
Het is natuurlijk het stoerst om te zeggen dat je in de acceptatiefase zit en dat je nieuwe doelen hebt.
Als dat echt zo is dan ben je momenteel al een stuk verder dan een groot deel van de Nederlandse bevolking die elkaar nog massaal aan het afslachten is op social media. (fase 2 en 3)
Wees eerlijk, voel aan je lijf waar je precies zit. Geen zweverig gedoe. Gewoon voelen.
Wat doet de coronatijd met jouw mentale veerkracht?
Mentale veerkracht is het vermogen om je succesvol staande te houden in wisselende omstandigheden. Deze definitie leg ik uit in mijn boek “Mentale veerkracht voor professionals”.
Het gaat uit van de 3 pijlers waaruit mentale veerkracht bestaat:
- Motivatie
- Doorzettingsvermogen
- Verantwoordelijkheid
Samengevat komt het erop neer dat wanneer je bovengemiddeld scoort op deze 3 elementen je dan ook buitengewoon veerkrachtig bent. Je weet wat je ten diepste beweegt (motivatie), je kan een stap extra zetten wanneer het nodig is (doorzettingsvermogen) en je plaatst zaken tijdig in perspectief (verantwoordelijkheid).
In coronatijd wordt er een extra beroep gedaan op jouw mentale veerkracht.
Op jouw vermogen om gemotiveerd te blijven, om door te zetten en op tijd jouw verantwoordelijkheid te nemen voor dingen waar jij voor staat.
“Niet pluis” gevoel
Omdat corona ons nog geen of een onduidelijk perspectief biedt en we er overduidelijk niet voor weg kunnen lopen geeft dit ons een “niet pluis” gevoel. Het gevolg is dat je stresssysteem dit detecteert en “aan” gaat. En gezien de langdurigheid is het bezig om ons uit te putten.
Met dit besef en de “rouwfases” in je achterhoofd wordt je teruggeworpen op je eigen motivatie. Jouw eigen dieperliggende motivatie. Wat beweegt jou nu echt? Op existentieel niveau. Juist nu er geen zekerheden meer zijn. En hoe heb je jouw doorzettingsvermogen gefaciliteerd? Deed je het altijd op kracht? En kun je nu veranderen van strategie? Is het nu zinvoller om gas terug te nemen nu het geen sprint is maar een marathon? Kun je leunen op anderen? Of voelt dit te onwennig? En waar sta je nu voor? Waar pak jij de regie? Jouw verantwoordelijkheid? En kun je daarin eerlijk naar jezelf kijken?
Mentale veerkracht in coronatijd
Mensen die deze periode aangrijpen om aan de slag te gaan met hun eigen mentale veerkracht zullen uiteindelijk overleven. Dat geldt voor jou als mens en als professional. Weet in welke fase jouw gezin, jouw relatie of jouw team zit. Bespreek drijfveren en motivatie. Ontdek hoe je elkaars doorzettingsvermogen kan faciliteren en maak afspraken wie waar verantwoordelijkheid voor neemt.
Schakel van sprintmodus naar marathonmodus zodat je zeker weet dat je de finish haalt.
Versterk je mentale veerkracht in coronatijd.
Juist nu.