Ik ben een perfectionist. Nou en?!

Pleidooi voor een bedreigde diersoort.

De jacht op perfectionisten lijkt geopend. Alsof het een vervelende diersoort is die bacteriën verspreidt. Perfectionisten zouden wat rustiger aan moeten doen want ze zijn vatbaar voor stress en burn-out. Perfectionisten leggen de lat veel te hoog en stellen schier onmogelijke doelen die continue een gevoel van onvermogen zouden creëren. Daardoor zouden ze doorlopend ongelukkig zijn. De laatste tijd springen artikelen en zelfhulpblogs als paddenstoelen uit de grond om de perfectionist duidelijk te maken dat hij of zij niet goed bezig is.

Een schandalige trend. Een trend die bovendien wordt veroorzaakt door niet-perfectionisten.

“Als ik een keer een 7 scoor op een evaluatie
kan ik hier een nacht van wakker liggen.”

Zelf ben ik ook iemand die altijd naar perfectie streeft. Ik stel hoge doelen zodat ik mij uitgedaagd voel. Een uitdaging haalt het beste in mezelf naar boven en stelt me in staat om de capaciteiten die ik heb optimaal in te zetten. Ik kan je vertellen dat het een fijn gevoel is.In mijn werk streef ik naar de hoogste kwaliteit. Hierin doe ik geen concessies. Als ik een keer een 7 scoor op een evaluatie kan ik hier een nacht van wakker liggen. Mijn auto ziet er van binnen schoon en opgeruimd uit. Dat vind ik fijn omdat ik er veel in zit. Dat heeft ook te maken met het feit dat ik altijd veel te vroeg voor een afspraak ben. Liever een uur te vroeg dan vijf minuten te laat. Afspraak is afspraak.

“Op zondag lig ik uren op de bank.
Want ook lui zijn beheers ik tot in perfectie.”

De lat ligt zo hoog dat hij soms onzichtbaar is. In werk maar ook privé. Ook in de opvoeding van mijn beide dochters. Maar ik evalueer en reflecteer. Want ik wil natuurlijk ook de perfecte partner en ouder zijn. Daarom lees ik boeken over relaties en verslind ik studies over het puberbrein.
De onzichtbare lat en de constante druk van presteren zouden voor mentale vermoeidheid kunnen zorgen maar ik kan als geen ander ontspannen. Op zondag lig ik uren op de bank. Want ook lui zijn beheers ik tot in perfectie. Ik ken mijn lichaam en weet wanneer de batterij weer opgeladen moet worden. Ik lees een boek of ga wandelen. Ik ontspan omdat ik weet dat het nodig is. Ik onderhoud mijn lijf met sporten en speel in de zandbak.
En ondertussen stromen mijn hersenen vol met nieuwe ideeën en uitdagingen. Ben ik perfect? Nee, maar dat hoef je een perfectionist ook niet te vragen.

“Ben ik perfect? Nee, maar dat hoef je een perfectionist ook niet te vragen.”

De perfectionist wordt deels gedreven door extrinsieke motivatie. Dat klopt. Hij/zij vindt het belangrijk wat anderen van hem/haar vinden. Maar deze hunkering naar positieve waardering brengt hem/haar dichter bij zichzelf. Je hebt anderen nodig om jezelf te ontdekken.

Jaloers op de perfectionist

En dan nu de mensen die pretenderen dat de perfectionist heel goed moet oppassen. Mensen die de zesjes cultuur vertegenwoordigen in dit land. Mensen die zeggen dat goed wel goed genoeg is. Mensen die zeggen dat er fouten gemaakt mogen worden en ondertussen anderen veroordelen. Mensen die zeggen dat het maar vervelend is dat we met z’n allen zoveel moeten. En dat het o zo lastig is om aan de zogenaamde standaard te voldoen.
Kom op zeg! Wat een gezeur! Stiekem zijn al deze mensen jaloers op de perfectionist die in tijden van zogenaamde drukte het verschil maakt en blijft presteren.

Omarm de perfectionist

Omarm de perfectionist in je organisatie. Hij of zij zorgt voor de hoogst haalbare standaard.De perfectionist zal er alles aan doen om successen te boeken. Ondanks crisis of tegenslag. Bij tegenvallende resultaten zal hij/zij niet snel naar anderen wijzen maar gaat hij/zij op zoek naar verbetering en vooruitgang. Beginnende bij zichzelf.

“Omarm de perfectionist in je organisatie.
Hij of zij zorgt voor de hoogst haalbare standaard.”

Als je de volgende keer een perfectionist tegenkomt, wees dan eens verwonderd en vraag naar zijn of haar drijfveren. Goed kans dat de perfectionist deze perfect weet te benoemen in tegenstelling tot de zo-ben-ik-nu-eenmaal-mens. Vraag de perfectionist eens hoe het kan dat hij of zij het zolang volhoudt en waar de energie vandaan komt. Vraag je eens af wat je van een perfectionist zou kunnen leren en waar jij de arrogantie vandaan haalt dat hij of zij zou moeten veranderen.

Gezond perfectionisme komt heel dicht in de buurt van bevlogenheid. En zou je dit stiekem ook niet wat meer willen zijn? Spreek de perfectionist aan vanuit een oprechte nieuwsgierigheid of laat hem of haar anders met rust.

Dit artikel is ook gepubliceerd op managementsite.nl

Deel dit artikel:

Email
WhatsApp
LinkedIn
Facebook
Twitter