Bevlogenheid: waaraan herken je bevlogen mensen?

Motivatie is één van de elementen van de formule voor mentale veerkracht, die ik beschrijf in mijn boek Mentale Veerkracht voor professionals. Bevlogenheid is een mooie term die tegenwoordig erg gelinkt wordt aan motivatie. Maar wat is bevlogenheid? En waaraan herken je bevlogen mensen?

Bevlogenheid: het ultieme geluksgevoel

Bevlogenheid zou je kunnen zien als een ultiem geluksgevoel. De juiste dingen doen op het juiste moment met enorm veel plezier en energie. We zouden allemaal van tijd tot tijd bevlogen willen zijn en helemaal opgaan in wat we doen. Bevlogen mensen, bevlogen leiders, bevlogen organisaties. Geweldig. Bevlogen mensen hebben een enorme levenslust, staan open voor nieuwe ideeën en zijn zowel psychisch als fysiek gezond. Een bevlogen persoon maakt optimaal gebruik van zijn talenten en heeft een stimulerend effect op zijn omgeving (Bakker, 2009). Bevlogen mensen bruisen van energie en leven dicht bij zichzelf. Je zou het kunnen beschouwen als een soort levenshouding.

“Als je bevlogen bent, wil dat niet zeggen dat alles altijd maar lukt.”

Als je bevlogen bent wil dat niet zeggen dat alles altijd maar lukt. Bevlogenheid wordt gekenmerkt door een positief kritisch ‘tsakaa-gevoel’. Bevlogen mensen leven dichtbij hun identiteit en waarden. Door hun talenten in te zetten en de juiste context te creëren voor deze talenten bereiken zij, met ogenschijnlijk gemak veel. Maar vergis je niet…

“Doordat bevlogen mensen dichtbij zichzelf blijven
kunnen ze eigenlijk nooit verliezen”

Bevlogen mensen maken soms moeilijke keuzes en kennen ook onzekerheden. Echter, door dicht bij zichzelf te blijven kunnen zij eigenlijk nooit verliezen. Ze worden gevoed door een enorme intrinsieke motivatie. Een drang naar creatie en zelfontplooiing. Het zijn vaak inspirerende mensen omdat ze oprecht geloven in wat ze doen.

Hoewel ik soms niks heb met het onderwerp waarmee iemand zich bezighoudt, kan ik enorm genieten en geïnspireerd raken wanneer ik zie dat de activiteiten van deze persoon met een enorme bevlogenheid worden uitgevoerd. Mensen zouden vaker bevlogen mogen zijn of dit meer mogen laten zien.

Wanneer was jij voor het laatst bevlogen?

Deel dit artikel:

Email
WhatsApp
LinkedIn
Facebook
Twitter

Dit bericht heeft één reactie

  1. John Reinders

    Is er ook een keerzijde, misschien een schaduwkant aan/van de bevlogen vriend of collega?

    Kan hij wel luisteren? Of is hij in gedachten al bezig zijn antwoord te formuleren, terwijl jij bezig bent je verhaal te vertellen? Mijn zwager is bevlogen (bijna in alles) en komt al snel met uitleg en zijn verhaal dat er soms een tikje naast zit en dan denk ik soms: luister je wel goed?

    Ik vroeg me wel eens af (misschien een beetje in stille hoop): wanneer gaat hij eens een keer flink op zijn bek?
    Niet dus; hij blijft dichtbij zichzelf, lees ik in uw verhaal. Maar is een bevlogen mens niet vanzelf iemand die te makkelijk risico’s neemt? Te veel aandurft / te veel voorop loopt / te lichtvaardig en soms voorbarig conclusies trekt? Hoe zit dat? Kunt u dat nader duiden?

Geef een reactie