Doorzettingsvermogen trainen: hoe doe je dat?

Een van mijn favoriete (ex)sporters is Inge de Bruin, de meest succesvolle zwemster die Nederland ooit gekend heeft. Ik heb genoten van haar sportprestaties en van haar als mens. In een documentaire is te zien hoe zij ervoor kiest om naar Amerika te gaan en zich daar te onderwerpen aan een enorm zwaar regime van trainen, eten, slapen. Daarbij werd ze gecoacht door een markante trainer die er zijn eigen methodieken op na hield. Haar doel was Olympisch goud. Je ziet hoe elke ochtend de wekker gaat en hoe zij haar trainingen afwerkt. Beelden tonen hoe zij in haar eentje boodschappen doet en teruggetrokken op een kamertje leeft. Uitrustend tot aan de volgende training. Een bestaan waarin zij vele opofferingen heeft gedaan. Meerdere trainingen per dag waarbij er weinig ruimte was voor een sociaal leven, laat staan voor het maken van vrienden of vriendinnen. Alles opzij voor dat ene doel. Maandenlang.

Om dit te bereiken heb je niet alleen motivatie nodig, maar ook een grote portie doorzettingsvermogen…

Heb je het of heb je het niet?

Sommige mensen worden geprezen om hun doorzettingsvermogen. Maar wat doen zij dan precies? En wanneer spreken we van weinig of geen doorzettingsvermogen?

Ook bij doorzettingsvermogen beweren we  graag dat je het ‘hebt’ of niet. Ik geloof ook hier in de ontwikkelbaarheid van dit vermogen. Doorzettingsvermogen is nauw verweven met een aantal competenties. En competenties zijn ontwikkelbaar.

Bijvoorbeeld de startende ondernemer. Iedereen die voor zichzelf begint komt een aantal hindernissen tegen. Je moet dingen regelen die je van nature niet zo goed afgaan zoals zaken met de belastingdienst of offertes maken. Een klant die je dacht al binnen te hebben haakt op het laatste moment af. En ook de balans vinden tussen werk en privé gaat je in het begin moeilijker af dan je dacht.

Wat je nodig hebt is het vermogen om je hier door heen te slaan. Je laat je niet uit het veld slaan maar je houdt het doel voor ogen. Wanneer je het doel uit het oog verliest ben je namelijk verloren. In het geval van de ondernemer: je zorgt ervoor dat je competenties ontwikkelt of je besluit bepaalde zaken uit te besteden. Je ontplooit initiatieven om alsnog de klant binnen te halen of je richt je op andere klanten. Je gaat thuis het gesprek aan en maakt goede afspraken die door alle gezinsleden gedragen worden.

In ieder geval doe je één ding niet. En dat is opgeven.

Je blijft doorgaan en initiatieven ontplooien. Je blijft in actie. En dat lukt omdat je het doel voor ogen houdt. Veel zaken die je doet bevinden zich binnen de laag van competenties en zijn dus ontwikkelbaar. Sommige literatuur vergelijkt doorzettingsvermogen met een spier. En een spier kun je trainen. En hoe vaker je een spier traint hoe sterker of leniger deze wordt.

Hoe train je doorzettingsvermogen?

Oké, hoe train je doorzettingsvermogen? Ook hier weer de vergelijking met sport. Op welke wijze traint een sporter? Elke training start met een doel. Wat wil ik aan het einde van de training bereikt hebben? Of in welke fase bevindt deze training zich ten opzichte van het grote geheel, dan wel het grote doel? Het trainen van doorzettingsvermogen gaat gepaard met handelingen. En deze handelingen bevinden zich in het grensgebied van jouw vermogen. Of je zorgt ervoor dat de handelingen die je al goed kunt worden verbeterd. Wanneer je het doel hebt gesteld om over zes maanden je eerste tien kilometer hard te lopen, start je met een schema wat jou helpt om dat doel te bereiken.

In stukjes hakken

Wanneer je het besluit hebt genomen om de problemen binnen het managementteam aan te pakken, is het verstandig dit te doen vanuit een gedachte. Een idee, een plan. Je schat namelijk in dat het een traject wordt van de lange adem en dat je doorzettingsvermogen op de proef zal worden gesteld. Door het traject wat je hebt uitgedacht, al dan niet met anderen, in stukjes te hakken doe je per stukje ervaring op. In negatieve of positieve zin. Het levert je in ieder geval feedback op. Door nu elk stukje feedback te spiegelen aan het doel wat je voor ogen hebt, doe je ervaring op met het ontwikkelen van je doorzettingsvermogen. Je ontdekt nu ook op welke manier je met jezelf communiceert. Is je innerlijke dialoog positief of negatief? Moedigt het je aan of stuurt het aan op opgeven? Het zijn de gevechten tijdens de eerste kilometers.

Gedachtenwereld toetsen

Door jouw gedachtenwereld te toetsen en uit te dagen ontstaat er training. En wanneer word je ergens goed in? Als je veel traint. Dus door jezelf veel uit te dagen kun je jouw doorzettingsvermogen vergroten. In de sportschool, waar ik train voor mijn expedities of sportieve uitspattingen, is met grote verfletters een quote op de muur geschilderd:

If it doesn’t challenge you, it doesn’t change you!

Je moet jezelf dus durven uitdagen. Vanuit je comfortzone naar de naastgelegen zone; de stretchzone. In het grensgebied van deze twee zones zit het groeipotentieel. Wanneer je jezelf niet uitdaagt, blijf je de dingen doen die je doet. Het is veilig en het zorgt voor comfort. Geen probleem. Tenzij je verder wilt. Tenzij je wilt groeien. Intrinsieke motivatie speelt hierbij een grote rol.

De eerste stappen

Bij doorzettingsvermogen draait het om de eerste stappen. Deze eerste stappen helpen je letterlijk op weg. Begin niet groot, de eerste stappen mogen klein zijn. Zorg voor succeservaringen in deze fase!

Verder lezen?

Je hebt een deel uit het boek Mentale Veerkracht voor professionals gelezen. Lees meer over het boek of bestel het boek op managementboek.nl.

Deel dit artikel:

Email
WhatsApp
LinkedIn
Facebook
Twitter

Geef een reactie